Pgb-ouderinitiatieven in problemen vanwege te lage indexatie pgb-tarieven

Bij EenVandaag gaat het vrijdag 5 januari over de kostenstijgingen in de zorg, en de pgb-ouderinitiatieven die daardoor in de problemen komen. De kosten stijgen ongekend hard, als gevolg van onder andere de stijging van de CAO-lonen in de zorg. Ook stijgen de energiekosten en is er inflatie. Maar de pgb-tarieven stijgen niet even hard mee met de tarieven die zorgaanbieders in rekening brengen. En dit is het zoveelste jaar op een rij dat de indexatie van het pgb achterblijft.

Wat betekent dit voor bewoners? En wat zijn gevolgen voor het ouderinitiatief? EenVandaag sprak Pieter de Feijter van ouderinitiatief Het Droomhuis uit Wageningen en ook PerSaldo directeur Aline Molenaar hierover.

Wooninitiatieventoeslag

De wooninitiatieven toeslag moet omhoog. Dat wil de Landelijke Vereniging voor Ouderinitiatieven (LVOI). Meer dan de helft van de kleinschalige woonvormen, opgericht door ouders voor hun kinderen met een beperking, komt in de problemen door stijgende zorgkosten.

Volgens de LVOI is het persoonsgebonden budget (pgb) in 2024 voor de helft van de ouderinitiatieven niet meer genoeg. LVOI-bestuurslid Rudo Jockin: “De initiatieven zijn genoodzaakt om op buffers in te teren, zorg af te schalen of ouders moeten nóg meer zorg gaan leveren.”

Verhogingen van 15 procent

Uit cijfers van de LVOI blijkt dat veel ouderinitiatieven dit jaar geconfronteerd worden met flinke tariefverhogingen. Tegelijkertijd stijgt het pgb dus niet net zo flink mee, legt Jockin uit: “Het pgb stijgt dit jaar ook met 6,37 procent, maar dat staat niet in verhouding met de stijging van de zorgtarieven, die stijgen gemiddeld zo’n 10 procent. En er zijn zelfs uitschieters van 15 of 17 procent.”

De oorzaken voor tariefverhogingen in de zorg zijn niet altijd duidelijk. Niet alle aanbieders zijn even transparant, volgens Jockin. Al kan hij wel een oorzaak bedenken: “Door het tekort in de zorg willen organisaties gezien worden als aantrekkelijke werkgevers. De cao-lonen stijgen daardoor fors. Een ander voorbeeld is de 24-uurs zorg, die is een stuk duurder geworden.”

Zorgtarieven stijgen sneller

Directeur Aline Molenaar van PerSaldo en ziet al jaren dat pgb-houders worstelen met stijgende zorgtarieven. Wel gaan de stijgingen de laatste jaren sneller, zegt ze: “De tarieven van zorgaanbieders zijn een stuk sneller gestegen dan de tarieven van het pgb. Dan voel je al aan: dit gaat helemaal fout.”

Bij Per Saldo melden zich naast ouderinitiatieven ook veel andere pgb-houders met vragen over tariefverhogingen. Molenaar legt uit dat de verhogingen een nog groter probleem zijn als iemand geen mensen om zich heen heeft die kunnen helpen: “We spreken zelfs mensen die twee nachten in hun rolstoel moeten slapen, omdat ze de zorg ’s nachts niet de hele week kunnen betalen.”

Reële zorgtarieven

De oproep van de LVOI om de woontoeslag te verhogen vindt Per Saldo een stap in de juiste richting. Maar het is volgens Molenaar geen oplossing voor alle budgethouders: “Er zijn genoeg mensen die problemen ondervinden door de hoge zorgtarieven en niet thuiskomen in een ouderinitiatief. Dus wij vinden dat niet de enige oplossing.”

Per Saldo wil daarom dat het pgb geïndexeerd wordt aan de hand van de zorgtarieven, zodat daar niet te grote verschillen in zitten. Daarnaast moeten er maximale zorgtarieven komen: “Het moeten nette tarieven zijn. Als er door grote zorgaanbieders een verhoging wordt doorgevoerd moet het ministerie daar kritisch naar kijken.”

Uitzending van EenVandaag

Meer lezen op website EenVandaag